Τα Καλά Λιπαρά (Στα Ψάρια) Και Οι Χρόνιες Παθήσεις Που Βελτιώνουν

Πρόσφατα έχω ακούσει για ένα παλαιότερο ζευγάρι που τρώει σολομό καθημερινά για πρωινό. Στον φευγαλέα μου ουρανίσκο που δεν ακούγεται τόσο ωραίο όσο οι βάφλες. Γιατί το κάνουν;

Υποστηρίζουν ότι ο σολομός είναι το πιο τέλειο φαγητό στον πλανήτη, γεμάτο από πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Το κάνουν επειδή σχεδιάζουν να ζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα με συμπληρώματα.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι τα ψάρια κάνουν για ένα πιο υγιεινό δείπνο από το μπριζόλα. Είναι χαμηλότερο σε κακή χοληστερόλη και μερικά άλλα πράγματα. Ωστόσο, πολυάριθμες μελέτες υποστηρίζουν την υπόθεση ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο ιχθυέλαιο έχουν θετικές επιπτώσεις σε έναν ολόκληρο κατάλογο χρόνιων διαταραχών και ρύθμιση του βάρους.

Μεταξύ αυτών είναι τα υψηλά τριγλυκερίδια, η αρθρίτιδα, η νόσος του Chrohn, ο καρκίνος, η υπέρταση, η νόσος του Alzheimer, η στεφανιαία νόσος και η νευρική ανάπτυξη των παιδιών. Το να πω ότι θα ήταν δύσκολο να καλύψουμε όλα αυτά τα θέματα σε ένα μόνο δοκίμιο είναι μια υποτίμηση. Αλλά εδώ είναι μερικά παραδείγματα.

Έρευνες Στον Υπόλοιπο Κόσμο

Οι ιαπωνικές γυναίκες έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από ό, τι οι αμερικανοί ομολόγοι τους. Ωστόσο, οι ιαπωνικές γυναίκες που μετακινούνται στην Αμερική και υιοθετούν τα διατροφικά τους πρότυπα έχουν ίσο κίνδυνο να προσβάλλουν καρκίνο του μαστού ως αμερικανικές γυναίκες μέσα σε μία γενιά.

Οι γυναίκες που ζουν στην Ιαπωνία έχουν υψηλή αναλογία ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε σύγκριση με τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα στο στήθος τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού έχουν πενταπλάσια αναλογία ωμέγα-6 έως ωμέγα-3. Η ανισορροπία ωμέγα-6 έχει αποδειχθεί ότι προάγει την ανάπτυξη του όγκου.

Οι μεταβολές του ιστού του μαστού σε απόκριση της μεταβολής της δίαιτας μέσα σε περίπου τρεις μήνες. Η συμπλήρωση με τρία γραμμάρια ιχθυελαίου ημερησίως (ισοδύναμη με την κατανάλωση δύο μεγάλων σολομών) έχει δείξει μια τετραπλάσια αύξηση της αναλογίας ωμέγα-3 σε ωμέγα-6 στο αίμα και μια παρόμοια αύξηση του ιστού του μαστού μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη του Ρότερνταμ του 1991 εξέτασε τη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών μεταξύ των ηλικιωμένων σε δοκιμαστικό πληθυσμό 5.000 ατόμων ηλικίας τουλάχιστον 55 ετών. Συγκεκριμένα, η μελέτη επικεντρώθηκε στις επιδράσεις της πρόσληψης διαιτητικού λίπους σε σχέση με αυτές τις χρόνιες ασθένειες.

Οι Στατιστικές Για Το Λίπος

Τα διατροφικά προφίλ συλλέχθηκαν συμπεριλαμβανομένων των στατιστικών του συνολικού λίπους, του κορεσμένου λίπους, της χοληστερόλης και των πολυακόρεστων λιπών. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην κατανάλωση ψαριών, επειδή τα ψάρια είναι υψηλά στα εικοσαπεντανοϊκά οξέα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (EPA) και στο δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA).

Από το συνολικό πληθυσμό της μελέτης, το 1,1% υπέστη ασθένεια AlzheimerEUR (TM). Τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν μια σχέση μεταξύ της πρόσληψης Alzheimer και των υψηλών κορεσμένων λιπαρών. Η κατανάλωση ιχθύων συσχετίστηκε με χαμηλή συχνότητα εμφάνισης άνοιας, ειδικά του Alzheimer. Οι αυτοψίες υποδεικνύουν ότι ένα μειωμένο επίπεδο DHA στον ιππόκαμπο και την μετωπική φαιά ουσία του εγκεφάλου σχετίζεται με το Alzheimer’s.

Τα κορεσμένα λίπη και η χοληστερόλη μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την άνοια επειδή επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία. Τα ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάματα σχετίζονται με τη νόσο του Alzheimer. Εκτός από αυτό, το ωμέγα-3 έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχει αποδειχθεί ότι παίζει ρόλο στον εγκέφαλο και τη νευρολογική ανάπτυξη σε βρέφη. Το ωμέγα-3 μπορεί επίσης να έχει και εξουσίες πρόληψης άνοιας.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια δυσμενής σχέση μεταξύ της μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα μέσω της δίαιτας και της φαρμακευτικής αγωγής και της συναισθηματικής υγείας του ατόμου. Αυξήσεις της κατάθλιψης, αυτοκτονίας και ανθρωποκτονίας έχουν συνδεθεί με τη δίαιτα.

Αλλά μπορεί να μην είναι πείνα της πείνας που είναι ο παράγοντας που επηρεάζει. Η ποσότητα και η κατανομή ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο επηρεάζοντας τα λιπίδια του ορού και μεταβάλλοντας τις βιοφυσικές και βιοχημικές ιδιότητες των κυτταρικών μεμβρανών.

Οι επιδημιολογικές μελέτες σε διάφορες χώρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι η μειωμένη κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συσχετίζεται με την αύξηση των ποσοστών κατάθλιψης. Αυτό συμβαδίζει με την καθιερωμένη σχέση μεταξύ στεφανιαίας νόσου και κατάθλιψης. Η ανεπάρκεια ωμέγα-3 μπορεί επίσης να σχετίζεται με την κατάθλιψη που σχετίζεται με τον αλκοολισμό, την κατάθλιψη μετά τον τοκετό και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Λοιπές Διαταραχές

Τι γίνεται με τη διαταραχή υπερκινητικότητας έλλειψης προσοχής (ADHD); Έχει γίνει μια επιδημία στην εποχή μας με αποτέλεσμα εκατομμύρια παιδιά να τοποθετούνται σε φάρμακα. Εκτός από το γεγονός ότι καταστρέφουμε την προσοχή των παιδιών τοποθετώντας τους μπροστά από τις τηλεοράσεις και τους υπολογιστές αντί των καλών βιβλίων, μπορεί να υπάρχουν και διατροφικές επιρροές.

Μια μελέτη του 1995 αφορούσε 96 αγόρια στα σχολεία της Ιντιάνα, 53 από τα οποία είχαν διαγνωσθεί με ADHD. Οι στατιστικές διατροφικής πρόσληψης βασικών λιπαρών οξέων καθορίστηκαν με βάση έρευνες 3 ημερών για κάθε αγόρι. Δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των αγοριών ADHD και των άλλων σε σχέση με την κατανάλωση πρωτεϊνών, υδατανθράκων, βιταμινών και μετάλλων. Διεξήχθησαν επιπλέον 22 μετρήσεις που σχεδιάστηκαν για να διαπιστωθούν τα επίπεδα λιπιδίων και λιπαρών οξέων σε κάθε ομάδα.

Διαπιστώθηκε ότι η ομάδα ADHD κατείχε σημαντικά μικρότερες ποσότητες συγκεκριμένων λιπιδίων λιπαρών οξέων στο πλάσμα και χαμηλότερες συγκεντρώσεις ολικών λιπαρών οξέων σε ερυθρά αιμοσφαίρια από ό, τι η ομάδα μη ADHD. Δεδομένου ότι το ωμέγα-3 είναι το πρωτογενές πολυακόρεστο λιπαρό οξύ που βρίσκεται στον αμφιβληστροειδή και στον εγκεφαλικό φλοιό, υποτίθεται ότι τα χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και επομένως την ικανότητα συγκέντρωσης.

Αυτό που δεν προσδιορίστηκε ήταν εάν οι ανεπάρκειες ωμέγα-3 οφειλόταν σε ανεπαρκή πρόσληψη των λιπαρών οξέων ή στην ατομική ικανότητα μεταβολισμού τους. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, η υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3 μέσω της κατανάλωσης ψαριών ή τη λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων ωμέγα-3 και κατά συνέπεια να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ADHD.

Σχολιάστε